Rondreis Bourgogne
8 t/m 18 augustus 2003
met tent
Vrijdag 8 augustus 2003 Eindhoven, heet 40 graden
We zijn rond het middaguur vertrokken, na veel twijfelen of we wel moesten gaan, want het was bloedheet. Via een oude route, die we vaak met de camper gereden hebben, (Heeze, Maarheeze, Soerendonk, Budel, Hamont, Bree, Opglabeek, Waterschei, Zutendaal, Bilzen, Tongeren, Waremme, Namen) kwamen we in Dinant.
We besloten een kamer te nemen en de avond daar te blijven. We logeerden boven een café, oude troep, maar de kamer was ruim, WC en douche was voor gezamenlijk gebruik. Er waren feesten aan de gang in Dinant, dus het was er goed druk.
We zijn mosselen gaan eten, erg lekker, maar mosselen eten voor de goedkoopte is niet meer waar. Ook hier hebben ze de prijs aardig opgedreven.
’s Nachts was het bloedheet en de kamer gaf geen verkoeling. Slecht geslapen op een doorgezakt matras.
Zaterdag 9 augustus Dinant, circa 40 graden
We waren vroeg wakker en reden richting Franse Ardennen. Hier heb je diverse routes die je kunt rijden
Route forest, lacs et abbayes
Route de Rimbaud
Route legendes et Ourthe/Semois
Route fortifications
Route Eifel
Via Givet, Fumay, Revin, Monthermé, Braux (mooie route langs de Maas) Poix Terron, La Bascule, La Chesne, Vouziers, Grandpré kwamen we door Varenne sur Garonne waar we een enorm oorlogsmonument passeerden en hebben bekeken.
We overnachtten in Bar Ie Duc, een gemeentecamping in een park en besloten de volgende dag toch door te rijden naar de Bourgogne.
Zondag 10 augustus Bar le Duc, 35 graden
Via St. Dizier, Chaumont, Chatillon Sur Seine, St. Seine l'Abbaye, Sombernon, Commarin kwamen we in Arnay Le Duc. Hier besloten we een aantal dagen te blijven zeker nadat Gerard ontdekt had dat er tapbier te verkrijgen was bij het winkeltje van de camping, we hoefden alleen het veldje maar over te steken en er werd een prima koud pilsje getapt. Ze hadden er zelfs Senseo koffie, heel gemakkelijk.
Maandag 11 augustus Arnay le Duc,
circa 40 graden
We reden van Arnay le Duc naar Tournus; een mooi gelegen stadje aan de Saone met een fraaie Romaanse kerk:
de St. Philibert.
Deze kerk heeft een sobere, massieve vorm die vooral tot uiting komt in de façade. In het voorportaal met dambordversiering is een plattegrond van de kerk te zien en een 14e eeuwse fresco. Kenmerkend voor het koor zijn de rijzige, onversierde pilaren in roze steen. Aan de kerk grenst een fraaie 11e eeuwse kloostergang. Rond de kloostertuin liggen de 13e eeuwse kapittelzaal, de 12e eeuwse voorraadkelder met refter. Daarnaast het 15e eeuwse Logis Abbatial. Mooi gezicht op de kerk vanuit de tuin.
We reden verder via St. Aubin waar Gerard een stukje filmde, het stadje lag fraai tussen de wijngaarden.
Cluny een schattig stadje, in een omgeving van beboste heuvels en wijngaarden, is bekend vanwege de abdij, waarvan nu helaas nog maar enkele resten over zijn.
Taize is een gehucht dat zijn bekendheid dankt aan de moderne oecumenische kloostergemeenschap. Taize heeft smalle straatjes en een kleine Romaanse kerk.
In Cormatin bevond zich een Renaissance kasteel (1600) met een zeer rijk interieur.
In Malay hebben we een 11e eeuws Cluny-kerkje bewonderd. Het was binnen heerlijk koel, buiten weliswaar 40 graden. Het water in de auto was warm, dat was dus alleen vocht bijvullen, iets fris drinken was anders. De kerk gaf de verkoeling.
In St. Genoux le National stond een kerk met twee torens die met een brug verbonden zijn.
Verder via Bissy sur Fly naar Couches waar het indrukwekkende gerestaureerde kasteel van “Marguerite de Bourgogne” (15e eeuw) staat. Nog steeds even majestueus en elegant, viert het kasteel van Couches zijn duizendjarig bestaan.
We waren jammer genoeg een dag te laat voor de wijnproefrondes.
Terug op de camping snel een douche genomen en een heerlijk koud pilsje bij de receptie gehaald. (Wij hadden geen koelkastje bij ons.) Hierna gingen we dineren bij “Chez Camille”.
We werden in de salon ontvangen met een aperitief. De menukaart werd gebracht en nadat men de bestelling had opgenomen werden we naar een sfeervolle zaal gebracht waar er een tafeltje voor ons gedekt werd. Daarna werden we door de ober begeleid naar onze tafel. De bediening was geweldig, het eten smaakte heerlijk. Genoten in een koele omgeving want het koelde ’s avonds niet echt af.
Dinsdag 12 augustus Arnay le Duc, het blijft heet weer.
Kleine route gereden in een ander gedeelte van de Bourgogne. We reden via Bligny sur Ouche naar Pont d’Ouche en verder langs het kanaal van Bourgogne, waarin veel sluizen voorkomen met handmatige bediening, naar Pont de Pany. Hierna reden we in zuidelijke richting en even voorbij Urcy vonden we een heerlijke, koele plek in het bos. Het kwik liep weer op naar 40 graden.
Na deze pauze reden we naar Nuits St. George, een gemeente in het Franse departement Cote d’Or, met een lieflijk centrum en omringd door wijngaarden. Een terras opgezocht en genoten van een glas wijn. Beaune kwam in zicht met zijn prachtige, ingelegde daken zoals bij het hotel Dieu en het kasteel la Rochepot. Hierna reden we terug naar de camping in Arnay le Duc. Koude pilsjes had Gerard zo gehaald, een voor de dorst en de tweede voor de lekker. We besloten om een eenvoudige maaltijd te maken op de camping.
Woensdag 13 augustus Arnay le Duc, heet weer
Weer zeer warm weer, de open raampjes in de auto brengen enige verkoeling. Ook vandaag zouden we een grote route rijden. We reden naar Saulieu, ook een gemeente in het Franse departement Cote d’Or, een prachtige ommuurde stad met een 18e eeuws kasteel en de Basiliek Saint Andoche. Daarna reden we door de schilderachtige Vallée du Cousin naar Avallon. Vanuit deze vallei hadden we een fraai zicht op de hooggelegen, nog gedeeltelijk versterkte, stad met haar interessante oude bouwwerken. De Porte de l’Horloge met daarop de Tour de l’Horloge (15e eeuw) geeft de ingang aan van de vroegere vesting van het Romeinse Fort en van de burcht der Graven van Avallon.
Door naar Auxerre, van oorsprong een Romeinse stad aan de Yonne, de talrijke middeleeuwse gebouwen en de smalle drukke straten vormen een aantrekkelijk geheel. Vanaf de Pont Paul-Bert hadden we ook een fraai uitzicht op de oude stad van Auxerre. De gotische Tour de l’Horloge werd op de fundamenten van de Galloromeinse omwalling gebouwd en maakte deel uit van de stadsmuren. Ook veel vakwerkhuizen kent men hier.
De volgende plaats waar we stopten was Chablis, hier hebben we een terras op gezocht voor een lekkere, koele Chablis, deze grand cru smaakte voortreffelijk.
We kwamen om 17.00 uur aan bij de Abdij van Fontenay, gelukkig waren ze tot 18.00 uur open. Met een uurtje hadden we het ook wel gezien. De entree was goed duur maar de bezichtiging zeker de moeite waard.
Nu nog snel naar Alice St. Reine, op de heuvel waartegen dit dorp zich nestelt heeft zich een deel van de vroege Franse geschiedenis afgespeeld. Nadat de Galliërs o.l.v. Vercingétorix een aanval hadden uitgevoerd op het leger van Caesar, werden zij gedwongen zich in de vesting Alesia op de Mont-Auxois terug te trekken. De Romeinen vielen de vesting aan en na zes maanden beleg moesten de Galliërs hun verdediging opgeven. Vercingétorix werd tot volledige overgave gedwongen. Vanaf de Mont-Auxois kijkt een meer dan levensgrote Vercingétorix over de vroegere slagvelden.
En nu een koud pilsje, het was een lange dag.
Donderdag 14 augustus Arnay le Duc, heet
Vandaag doen we alleen Autun.
Tegen een heuvel boven een beboste vallei, ligt Autun. Een stad met vele interessante bouwwerken. Bij de Information een plattegrond van de stad gehaald.
De Cathedraal St. Lazaire is een van de mooiste Romaanse kerken in Cluny-stijl. Deze werd gebouwd in de 12e eeuw en in de 15e eeuw werden de Gotische klokkentoren en de kapellen aan de buitenzijde gebouwd. In de 19e eeuw voegde men 2 torens naast de facade toe. Beroemd is het fraaie timpaan op het centrale portaal. Dit meesterwerk stelt het laatste oordeel voor. Het Romaanse interieur van de Kathedraal is boeiend en indrukwekkend. De glas in loodramen geven het leven van Lazerus weer. De kapittelen in de Kapittelzaal zijn van Gislebertus.
Achter de Kathedraal hebben we heerlijk bij La Fontaine gegeten.
Na de lunch de Janustempel opgezocht en bekeken. Twee muren van een bouwwerk uit de 1e eeuw, waarvan de functie onduidelijk is.
De poort Saint Andre bevindt zich in het oosten van de Galloromaanse stad met toegang tot de Decumanus Maximus die loopt tot de westelijk Poort Saint Andoche.
Ook nog de steen van Couhard bekeken, deze steen, waarschijnlijk een grafmonument, uit de 1e eeuw ligt in een hoek van een urnenveld.
Genoeg gezien voor vandaag; de camping lokte voor een heerlijk koel pilsje.
Daarna de camping afgerekend en de boel ingepakt.
Vrijdag 15 augustus Arnay le Duc, warm weer
We vertrokken naar de Elzas, dat durfden we nu wel aan met het mooie warme weer. In de buurt van Obernai, een toeristisch stadje in het Franse department Bas-Rin, vonden we een aardige camping.
Zaterdag 16 augustus Le Hohewald, prachtig weer
Vandaag hebben we een mooie wandeling gemaakt en daarna een heerlijk terras opgezocht.
Zondag 17 augustus Le Hohewald, prachtig weer
Het stadje Obernai bezocht. Erg toeristisch. Veel vakwerkhuizen en huizen met fraaie ingelegde daken.
Lekker gegeten in restaurant Santa Maria en de laatste nacht in ons koepeltentje geslapen. Het weer was onrustig met veel onweders en regen. Goed dat we morgen naar huis gaan.
Maandag 18 augustus Le Hohewald, herfstachtig weer
Het weer was veranderd en wij rekende af en reden huiswaarts. Tijdens een tussenstop op Air les quatre vents leek het echt herfst, de bladeren waaiden om onze oren. Echt tijd om te vertrekken na zo’n geweldige vakantie.
De Bourgogne is een mooi gebied in Frankrijk en er is veel te zien.
Irene |