Gezinsvakanties menu menu menu
header links header rechts

Gent
20 t/m 22 september 2019
met Ilse en Helga

Vrijdag 20 september   prachtig weer
huisjeHelga kwam mij circa half elf ophalen en daarna reden we naar Son om Ilse mee te nemen. Het was berendruk onderweg, ontzettend veel vrachtwagens en op de ring rond Antwerpen schoot het niet op. Twee en half uur later kwamen we in Gent aan.

Op zoek naar de Wellingtonstraat, een smal straatje, met veel gerenoveerde oude huisjes. Zo ook dat van ons een “werkmanshuisje” uit 1523 als ik me niet vergis. Ontzettend leuk, zelfs met een piepklein tuintje en 500 meter van het centrum. Beter konden we niet zitten.

 

We liepen na 10 minuten de Korenmarkt op, alle terrassen zaten vol. Rond gedwaald door de stad.  Aan de Graslei lag het oudste huis van Gent; het
Korenstapelhuis of Het Spijker.
Het dateert uit het einde van de 12de eeuw. Het graan dat naar Gent getransporteerd werd per boot, werd hier bewaard voor twee weken. Gent had dit recht gekregen zodat in geval van oorlog of hongersnood ze een behoorlijke reserve aan voedsel hadden.

hapjesHet stadhuis van Gent, bestaat uit 2 vleugels. De gevelnissen bevatten beelden van de graven van Vlaanderen. Doorgelopen naar het Veerleplein en een terras gezocht. Vandaar keken we op de burcht “Gravensteen”. Na 30 minuten was er nog geen ober geweest dus stapten wij weer op. De enige ober die over het terras liep kon de drukte niet bij houden. Uiteindelijk toch een terras gevonden en daar zaten we goed met een fijn bediening, heerlijke witte wijn en grote tapasplank lekker in de zon en mensen kijken.

Nadien met een broos gevoel teruggelopen naar ons air B&Btje. Ons geïnstalleerd, Ilse en ik sliepen boven in een groot bed en Helga nam genoegen met het uitklapbed beneden in de kamer.

Later op de avond op ons gemak terug gewandeld en een eettent opgezocht, de “Kuip van Gent”. Het eten viel een beetje tegen, maar het was gezellig.
Terug in ons huisje nog even nagezeten en toen ons bed in, best moe van de hele dag.
Foto's »

 

 



Zaterdag 21 september   prachtig weer

Het Belfort van Gent
Goedemorgen meiden goed geslapen? Ilse en ik boven wel, Helga minder die lag op een uitklapbaar bed.
Naar de bakker gelopen en belegde broodjes meegenomen zodat we konden ontbijten. Koffie gedronken, een plan gemaakt, we zouden de wandeling in oude binnenstad lopen.

NiklaasWe begonnen per toeval bij de  St. Niklaaskerk,
deze parel uit begin 12e eeuw kijkt uit over de Korenmarkt en kreeg St. Nicolaas, beschermheer van de kooplieden en zeelieden, als patroonheilige. Die brachten immers de centen samen om dit indrukwekkende voorbeeld van “Scheldegotiek” op te trekken.
De centrale vieringtoren is uniek. Hij fungeert als natuurlijke “lantaarn” omdat het licht rechtstreeks de dwarsbeuk binnenvalt.
Deze kerk ligt aan de Korenmarkt.

Langs de zijgevel van deze kerk liepen we naar het Belfort aan het St. Baafsplein.
Het Gents
Belfort
(Unesco Werelderfgoed) staat symbool voor de onafhankelijkheid van de stad en droeg trots de stormklok, genaamd “Klokke Roeland” die burgers moet beschermen. Het Belfort van Gent is een 95-meter hoge toren. Deze toren is de middelste in de torenrij, die samen met de St. Niklaaskerk en de Sint Baafskathedraal het beeld van de stad bepaalt.

Belfort

 

 

 

 


We zijn met de lift vanaf de 1e verdieping naar boven gegaan om de, indrukwekkende beiaard te bekijken en zeker ook voor het uitzicht.

Op de top van de 14e eeuwse basis prijkt “de Trotse Draak” van het Gentse Belfort. Symbool van deze stad.
Klokke Roeland is overigens verplaatst naar de Poeljemarkt; toen het klokkenspel overschakelde op elektriciteit ontstond er een grote scheur in de klok. De klok werd verhuisd naar het plein naast het Belfort.

De Lakenhalle, tegen het belfort aangebouwd, is gerealiseerd in 1907. De zwierige Brabantse gotiek van de Lakenhalle verheerlijkt de nijverheid waaraan Gent zoveel te danken heeft. Op de hoek van de Lakenhalle ontdek je een oude cipierswoning. 

 

Doorgelopen naar de Sint Baafskathedraal,
deze Kathedraal, de oudste parochiekerk van Gent, is gebouwd op de plaats van een eerste kerk uit de 10e eeuw en een Romaanse kerk uit de 12e eeuw, gewijd aan St Jan de Doper. De Kathedraal draagt een tegendraadse geschiedenis van Gent letterlijk in zich: in de crypte is de Romaanse middenbeuk nog steeds te bezichtigen.

De Kathedraal heeft een rijke geschiedenis en het is binnenin dan ook kunstschatten tellen: het barokke hoogaltaar in gevlamd marmer, de rococopreekstoel in marmer en eikenhout, een Rubens, de Calvarietriptiek van Justus van Gent, de praalgraven van de Gentse bisschoppen en natuurlijk het wereldberoemde “Lam Gods”.

lam Gods

Hierna vonden we een fijn terras op het St. Baafsplein, waar Helga een wafel met aardbeien bestelde. Ilse en ik waren er nog niet aan toe, het broodje van de bakker was een behoorlijk ontbijt vanochtend. We zaten in een heerlijk zonnetje en genoten van de omgeving.

wafelDaarna liepen we richting Vrijdagplein;
dit plein heeft altijd een vooraanstaande rol in de Gentse geschiedenis gespeeld. De goede en de kwade bladzijden worden er gekleurd sinds 1199, toen de wekelijkse markt al moest wijken voor plechtige ontvangsten, feesten en vieringen, maar evengoed voor opstanden en bloedbaden.

Achter dit plein ligt de St. Jakobskerk in de Romaanse stijl gebouwd. Vele pelgrims op weg naar Santiago de Compostella maakten gebruik van deze kerk.
Daarna liepen we de oude wijk Patershol in.
Het gebied heeft een gesloten stratenpatroon dat teruggaat tot de middeleeuwen. Het imago van de buurt veranderde in de tijd met zijn bewoners: van militairen, geestelijken, magistraten tot arbeiders en is momenteel geheel gereabiliteerd tot een hippe wijk.
Foto's »

Doorgelopen naar het Veerleplein, een lunch besteld, wat behoorlijk lang duurde. Achteraf was men ons vergeten. Daarna overgestoken naar de burcht Gravensteen:
dit is een middeleeuwse burcht in het midden van de stad met smalle torentrappen en forse kantelen, tot verbeelding sprekende vertrekken en een machtig uitzicht. Al eeuwen woont er niemand meer, toch is het geen leeg of verlaten gebouw.

Een mooi rondleiding gemaakt met koptelefoon zodat we de hele geschiedenis konden beluisteren. Het werd wel heel levendig verteld: Toen men sprak over bekogelen leek het wel of die op mijn hoofd vielen. Veel te weten gekomen van deze burcht.
Foto's »

 

Nadien een fijn terras opgezocht in het Schuddestraatje. Deze keer namen we bitterballen en ander soortig warme hap. Gezellige praat.
Daarna doorgelopen naar de stadshal (2012), dit is een grote open luifelconstructie, in de schaduw van het Belfort, het Stadhuis en de St. Niklaaskerk.

bellenblaas

Daaronder stond een man die enorme zeepbellen wegblies die door de zon diverse kleuren kregen. De jeugd had er veel plezier.
Teruggelopen richting Schuddestraatje en bij een Italiaan gegeten en daarna weer naar ons huisje gewandeld.
Foto's »

Zondag 22 september   prachtig weer.
Pechochtend, de douche liep niet meer leeg; vele handdoeken waren nodig om de nattigheid op te ruimen. Helga heeft de eigenares gemaild en zij zou er iemand naar laten kijken en verontschuldigde zich. Later mailde zij dat de verstopping op de straat voor haar huis lag.
Wij gingen uiteindelijk op weg naar huis, het was rustig onderweg en we waren binnen 1½ uur weer thuis.
Genoten van een warm, gezellig weekend en genoten van elkaar.

Irene


 

Het toeval wilde dat Ilse dit jaar Sarah tegen het lijf liep.
Irene vond dat een bijzondere gebeurtenis die wel extra gevierd mocht worden.

Besloten werd dat moeder met de twee dochters een weekend op stap zouden gaan in een of andere stad.

Het werd Gent.

    g.vangool@upcmail.nl